Keräämme eteläkarjalaista eräperintöä
Entä onko sinulla tiedossa Etelä-Karjalan parhaat sienipaikat, tunnet marjamättäät kuin omat taskusi? Oletko juonut nokipannukahveja erätulilla ja viettänyt kesäyön yöttömiä öitä teltassa, nauttien luonnon kauneudesta? Oletko ollut mukana hirvijahdissa, josta riittää kerrottavaa vielä tulevillekin sukupolville?
Suomen Erämuseosäätiö kerää talteen luontoon liittyvää elävää eteläkarjalaista eräperintöä. Kerättävän perinnön keskeisiä teemoja ovat tulevan Erä- ja luontokulttuurimuseon sisältöalueet retkeily, metsästys, kalastus, luonnontuotteiden keräily ja muu luonnossa virkistäytyminen.
Hankkeessa haastatellaan eteläkarjalaisia eränkävijöitä eräperinteistä, taidoista, tavoista ja tarinoista. Saadun aineiston pohjalta tuotetaan julkaisu, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi alueen eräkulttuuriperintöä. Kerättyä aineistoa hyödynnetään myös tulevan Erä- ja luontokulttuurimuseon sisältöjen valmistelussa.
Voit olla mukana hankkeessa vastaamalla kyselyyn. Erityisesti kaipaamme tarinoita, jotka sijoittuvat Muukonsaareen, Sarviniemeen tai Hiitolanjoelle.
Kyselyn löydät täältä: Eteläkarjalaisen eräperinnön jäljillä.
Voit vastata vain sinulle sopiviin kysymyksiin. Mikäli sinulla on pidempi tarina, jonka haluat jakaa, voit lähettää sen 31.7.2024 mennessä osoitteeseen ilona.tuomi@eramuseo.fi.
Tarinoiden keruu on osa Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun -hanketta, jota rahoittaa Maaseuturahasto. Hanketta hallinnoi LAB-ammattikorkeakoulu, ja siinä ovat mukana Suomen Erämuseosäätiö ja Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.
—
Etusivun kuva: Imatran museot. Pulkkinen, U. Juhani, valokuvaaja, todennäköisesti 1992.