Luontokohteiden kulttuuri-perinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun

Hankeaika 1.11.2023. – 31.12.2025

Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun -hankkeen tavoitteena on vahvistaa luontoon ja kulttuuriin liittyvän liiketoiminnan elinvoimaisuutta ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeessa kootaan Etelä-Karjalan luontoon liittyvää kulttuuriperintötietoa ja kehitetään siihen liittyvää tuotteistamista sekä lisätään luontoa ja kulttuuria yhdistävien kohteiden ja palvelujen näkyvyyttä. Hanke vastaa rajaseudun matkailukysynnän muutoksiin ja luonto- ja lähimatkailun uusiin asiakastarpeisiin.

Hankeen tavoitteena on tarjota alueen matkailuyrittäjille sisältöjä ja työkaluja rajaseudun matkailupalvelujen kehittämiseen. Lisäksi hanke lisää alueen matkailutoimijoiden ja asukkaiden ymmärrystä oman alueensa arvosta ja innostaa heitä vaalimaan oman alueensa kulttuuriperintöä. Hankeen toteuttajina toimivat LAB-ammattikorkeakoulu (hallinnoija), Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö ja Suomen Erämuseosäätiö.

Erämuseosäätiö kerää hankkeessa talteen elävää eteläkarjalaista eräperintöä, eli taitoja, tapoja ja tarinoita tulevan museon teemoista (metsästys, kalastus, retkeily ja keräily). Tämä aineettoman kulttuuriperinnön keruu tapahtuu digitaalisesti, haastatteluin ja erilaisten tapahtumien yhteydessä. Aineiston pohjalta tuotetaan julkaisu, eräreinteiden tarinapankki. Tarinapankin kokoaminen on elävän perinnön keräämistä ja tallentamista ja kansallisesti merkittävää kokoelmatyötä. Tarinapankki toimii myös tiedonjakajana ja siten auttaa yrittäjiä kehittämään palvelusisältöjään. Kerättyä aineistoa hyödynnetään myös tulevan Erä- ja luontokulttuurimuseon valmistelussa.

Rahoittaja: K-S Ely, Maaseuturahasto

Hankkeen kotisivut