Maistiaisia pohjoisesta eräkulttuurista ruskan sävyissä

Suomen Erämuseosäätiön vastaava tuottaja Laura Kokki ja tutkija Ilona Tuomi vierailivat Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa 9.-12.9.2024 tutustuen paikallisiin toimijoihin ja luontokohteisiin. Valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon suunnittelutyöhön kuuluu keskeisesti koko maan kattavan verkoston luominen, tulevan museon aihepiirien asiantuntijoiden kartuttaminen ja osallistava suunnittelutyö.  

Särkitunturin huipulla oleva lampi peilaa ympärillä olevaa kauneutta

Matkan ensimmäinen tutustumiskohde oli Muonion Kemiläisenvaarassa sijaitseva Suomen kalakirjasto. Kohde on ollut suunnittelutiimin must-visit -listoilla jo pidemmän aikaa ja yhteistyötä Kalakirjaston kanssa onkin jo aloiteltu. Odotukset tästä ainutlaatuisesta kohteesta täyttyivät ja ylittyivät, kun saimme tutustua Kalakirjaston aarteisiin ja upeisiin tiloihin Ari Savikon johdolla. Kirjasto oli upeasti järjestetty ja kalustettu, viihtyisä, runsas - voimme lämpimästi suositella kirjastoa ihan kaikille!

Kalakirjaston vaikuttava kokoelma tarjoaa tutkittavaa ja luettavaa

Suomen kalakirjasto on pitkäaikaisen harrastuksen pohjalta syntynyt yksityinen kirjasto. Kirjastoa hallinnoi vuonna 2015 perustettu Suomen Kalakirjasto ry.  Kirjastolle valmistui oma hirsirakenteinen rakennus vuonna 2018 ja se on avoinna tutkijoille, keräilijöille sekä muille alasta kiinnostuneille. Kirjastorakennuksessa on myös majoitus- ja työskentelytila, joten lyhytaikainen työskentely esim. tutkimuksen parissa onnistuu paikan päällä. Kirjasto sijaitsee Keimiöniemen kalakenttiä vastapäätä, joten kalastushistoriaa ja -aktiviteettia on koettavissa aivan kivenheiton päässä. 

Kirjastokokoelma on erikoisalansa pohjoismaiden mittavin, sisältäen 57 500 kirjaa tai kirjoitusta aina 1730-luvulta nykypäivään. Kirjaston erikoisalaa on nimenomaan suomalainen ennen vuotta 1950 ilmestynyt kalakirjallisuus. Tämä lisäksi kokoelmista löytyy myös kattavasti vanhempaa ruotsalaista kirjallisuutta sekä englanninkielisiä klassikkoteoksia. Kansainväliset vieraat ovatkin saaneet ihmetellä, miten pohjoisen metsässä voi olla näin upea paikka, josta löytyy maailmanluokan harvinaisuuksia hyllykaupalla. 

Erämuseohankkeessa valmistellaan tulevia tutkimushankkeita, joista kalastusmatkailuun ja perinnekalastukseen liittyvä hankesuunnitelma tehdään yhdessä mm. Suomen kalakirjaston kanssa. Hankkeesta voi lukea lisää myöhemmin nettisivuiltamme. Kalakirjastoon pääsee tutustumaan myös virtuaalikirjaston muodossa. Kirjastoon pääsee tutustumaan paikan päälle ajanvarauksella.

Ari Savikko vastaa Kalakirjaston toiminnasta ja kokoelmista. Suurkiitos mukavasta päivästä ja hyvästä yhteistyöstä Erämuseohankkeen parissa!

Keimiöniemen kalapirtit on kalastuskulttuurikohde Jerisjärven rannalla. Suomen Lapin historiallisesti yksi tunnetuimmista ja parhaiten säilyneistä kalakentistä pitää sisällään toistakymmentä kalapirttiä ja -aittaa. Saimme tutustua kohteeseen Ari Savikon johdolla. Muutaman sadan metrin kävely autotieltä polkua pitkin rantaan avasi upean näkymän Jerisjärvelle. Alkuperäiset pirtit olivat peräisin 1500-luvulta ja nykyisistä vanhimmat 1700-luvulta. Vanhat rakennukset vierivieressä syysauringossa huokuivat vuosisatojen tarinoita menneistä ajoista ja kalajutuista. Pirtit ovat yksityisomistuksessa, joten niiden sisälle ei pääse vierailemaan. Kokonaisuus edustaa myös elävää kulttuuriperintöä, rakennusten ollen alkuperäistä vastaavassa käytössä edelleen.

Kalapirttejä Jerisjärven rannalla syyskuun paisteessa.

Loistavaksi iltaretkikohteeksi osoittautui kaunis Särkitunturi. Pienehkö, helposti saavutettava ja upeat maisemat tarjoava tunturi vei sydämemme mukanaan. Massiivinen tunturijono Pallakselle avautui huipulta lammen ääreltä ja houkutteli pohtimaan jo seuraavia suurempia tunturivaelluksia. Monien lapsiperheiden (ja meidän lyhyen kokemuksemme mukaan myös koiranomistajien!) suosima kohde oli selkeästi viitoitettu ja polku vei perille huipulle asti. 

Särkitunturin maisemat häikäisivät kauneudellaan, voiko näin kauas paljaalla silmällä nähdä?

Luontokeskus Kellokas, kalastusmatkailunäkymiä ja kosketus perhokalastuksen saloihin

Osana Erämuseon valtakunnallisten bench marking -kohteiden listaa ovat luonnollisesti useat Metsähallituksen ylläpitämät luontokeskukset. Yllästunturin luontokeskus Kellokas Äkäslompolossa tarjosi oivan aloituspisteen tutustua alueen luontokulttuuriin ja kulttuurihistoriaan. Ruskaretkeilijöitä näkyi keskuksessa paljon: osa tutustumassa näyttelyihin, osa hakemassa retkeilyinfoa tai nauttimassa lounasta. Keskuksesta avautuvat upeat tunturimaisemat. 

Kellokkaan näyttelyt tarjoavat kattavan katsauksen alueen luontoon ja kultttuuriin.

Saimme paikalliselta kalastusvaikuttaja Elias Teriöltä loistavan intron pohjoisen kalastusmatkailun tilanteeseen ja kiersimme luontokeskuksen näyttelyt ja Savottamuseon läpi. Meän elämää -näyttely perehdyttää näyttelyvieraat paikalliseen luontoon ja kulttuuriin unohtamatta kieltä ja muita pohjoisen erityspiirteitä. Erämuseon aihepiirit olivat kaikki edustettuna tässäkin näyttelykokonaisuudessa.

Elias on tehnyt töitä kalastuksen parissa toistakymmentä vuotta ja toimii nykyään asiantuntijana Kalastusmatkailuun liittyvän osaamisen kehittäminen Utsjoella -hankkeessa. Saimme päiväkurssin perhokalastuksen saloihin Äkäsjoella. Opimme varusteista, perhoista, tekniikasta, kalapaikoista ja loputtomien kysymyksiemme lista sai paljon vastauksia. Virtaavan veden lumo on nyt oivallettu! Maailman vesistöisimpänä maana Suomi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet eri kalalajien kalastukseen etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Lisäksi neljä vuodenaikaa tarjoavat hyvin erilaisia kokemuksia niin asiaan vihkiytyneille kuin aloittelevillekin narraajille. 

Perhokalastushommia aloittelijoille Eliaksen loistavassa opissa.

Kun kahluuhousut olivat jälleen vaihtuneet retkeilykamppeiksi, tapasimme Mintun. Minttu Heimovirta on eräopas, biologi ja toimittaja, joka on muuttanut Ylläkselle perheensä kanssa Helsingistä rauhallisemman elämän perässä. Mintun yritys Pihka Outdoors tarjoaa maistiaisia Lapin luonnosta pitkillä ja lyhyillä reissuilla. Asiakaskuntaan kuuluu kansainvälisiä ja seikkailunjanoisia retkeilijöitä, joille yritys suunnittelee eritasoisia all inclusive-retkiä ja vaelluksia. Heimovirta on ollut mukana Erämuseon järjestämissä Ideariihitilaisuuksissa ja nyt saimme mahdollisuuden tutustua Ylläksen luontoon yhdessä. Iltapäivän pituinen kierros Yllästunturilla ja pakuriteet kodalla kirvoittivat runsaaseen keskusteluun Erämuseohankkeen suunnittelusta, Lapin luontomatkailun tilasta ja kansainvälisten matkailijoiden Suomi-kuvasta. 

Laura, Minttu ja Ilona kostean ja sumuisen Yllästunturin poluilla.

Lapin ruskaa olisi mieluusti jäänyt ihastelemaan pidemmäksikin aikaa, mutta valitettavasti muut tehtävät kutsuivat. Vaikka reissumme oli melko lyhyt, oli helppo huomata, miten Lapin lumo ottaa valtaansa niin retkeilijät kuin metsästäjät ja kalastajatkin. Erityisen tärkeää oli onnistunut hankesuunnittelu tulevien projektien tiimoilta muiden toimijoiden kanssa, joten pysykäähän kuulolla!

Laura ja Ilona kutsuvat kaikki mukaan seuraamaan Erämuseon matkaa suunnittelupöydältä toteutukseen. Ole meihin yhteydessä museohankkeeseen liittyvässä yhteistyössä!

Laura Kokki
Hankepäällikkö
Suomen Erämuseosäätiö

Seuraava
Seuraava

Nuku yö ulkona -tapahtuma 31.8.2024 & arvonta